ADVIES

“Ze zijn vrij, blij en ondernemend tot op het bot: de flexmensen.”

Een leven lang dezelfde baas is aan hen niet besteed. Liever zoeken ze telkens nieuwe uitdagingen. Geen dag is hetzelfde voor deze kampioenen van de moderne arbeidsmarkt.

Echter zit er ook een keerzijde aan dit alles, van oudsher is de mens een gewoontedier, flexwerken is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er tijdens de crisis een hoop flexwerkers bijgekomen. Wanneer we kijken naar de behoefte van flexwerkers zien we dat verreweg de meeste zelfstandige werkzekerheid het belangrijkste vinden.

Dat geldt voor zowel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie als voor zelfstandig ondernemers zonder personeel.

In 2016 waren er 93 duizend werklozen die een jaar eerder nog een baan als flexwerker hadden. Dat komt overeen met 4,6 procent van de flexwerkers.

Zonder deze flexwerkers houdt het bestaan van Seat2Meet op, daarom is het voor S2m belangrijk om deze flexwerkers aan te trekken. De gratis werkplekken en het betalen met kennis als betaalmiddel werkt goed. Maar toch moeten we de behoeftes van de flexwerkers goed in de gaten houden.

 

Zoals hierboven beschreven staat hebben flexwerkers behoefte aan werkzekerheid, dit is iets waar S2M goed op kan inspelen. Door middel van de informatie die ingezameld wordt kunnen nu al matches worden bepaald voor personen die wellicht interessant zijn om mee te praten en kennis uit te wisselen. Maar dit systeem kan ook worden gebruikt om zo samenwerkingen te bepalen.

Zo kan een opdrachtgever een opdracht plaatsen bij S2M, hier kan worden aangegeven welke kennis benodigd is.

 

Bijvoorbeeld:

Een bedrijf wil een marketingplan met nieuwe website laten maken, dit kan door de bekende bedrijven gedaan worden met de kans dat er weinig vernieuwing plaatsvindt. Bij S2M kan voor deze zelfde opdracht een team met zelfstandige worden samengesteld met allemaal een eigen frisse blik. Dit team kan onderling kennis uitwisselen en grote kans dat hier iets vernieuwends uitkomt, en op deze manier is het een win win situatie zowel voor de opdrachtgever als de zelfstandige van S2M.

Deze teams kunnen wisselen zodat er telkens nieuwe ideeën bedacht worden en zo kennis ook echt zijn waarde blijft houden.

 

Seats2Meet zal naast het aanbieden van werkplekken en vergaderzalen dus ook flexwerkers gaan faciliteren met opdrachten. Om hier gebruik van te maken dienen gebruikers wel aan te geven hier open voor te staan, het is dus van belang dat er gereageerd wordt op de oproep van de opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever bepaald heeft met welke personen hij wil samenwerken kan er een gezamenlijke online-werkruimte worden geopend, hier kan de opdrachtgever de vorderingen zien en eventueel contact opnemen met het “team”.

Door op deze manier samen te werken zijn zowel de opdrachtgever als flexwerkers verzekerd van nieuwe ideeën en kennis, iets waar het bij society 3.0 om draait. Door de telkens wisselende samenwerkingsverbanden is het vanzelfsprekend dat er nieuwe ideeën, kennis en ervaring ontstaat oftewel sociaal kapitaal.

Via deze weg wordt S2M ook aantrekkelijker gemaakt voor zelfstandige ondernemers, omdat niet alleen sociaal kapitaal maar ook werkzekerheid hoog in het vaandel staan bij deze ondernemers.

Op deze manier wordt kennis daadwerkelijk kapitaal.

 

Januari-2018