3 P's

3P's

 

Duurzaam ondernemen is populairder dan ooit, duurzaamheid kunnen we in verschillende niveau’s terug zien. Veelal worden de engelse termen gebruikt: People,planet en profit. vooral de laatste wekt vaak vraagtekens op bij mensen, wat heeft winst maken met duurzaamheid te maken?

 

We beginnen met het kijken naar de eerste P, People:

 

Wat doen ondernemingen voor de mensen? We kunnen dit breder zien dan alleen voor de werknemers of de consumenten, denk hierbij aan de samenleving of een bepaalde bevolkingsgroep.

Bij people komen vaak de volgende termen voor:

 

● Mensenrechten

● Arbeidsomstandigheden en rechten

● Veiligheid

● Maatschappelijke betrokkenheid

● Discriminatie

 

Op wat voor een manier kunnen we dit betrekken op Seats2Meet? uiteraard hebben ze werknemers en gebruikers van hun dienst. Toch doet S2M iets wat andere bedrijven niet doen, ze bieden een (gratis) veilige werkomgeving aan met volop kansen om je kennis te verbreden. Je betaald in dit geval niet met geld maar met kennis. Dit initiatief is ontstaan door de behoefte van flexwerkers voor een fijne werkplek. We zouden hierbij kunnen spreken van maatschappelijke betrokkenheid.

 

Planet, meer dan recyclen:

Planet is de tweede P hierbij kijken we wat de onderneming voor een effect heeft op de planeet. Duurzaam omgaan met de planeet is al vele jaren een gespreksonderwerp, duurzaam ondernemen is dan ook niet meer weg te denken. Maar wat kun je als bedrijf doen om voor goed voor de aarde te zorgen?

Termen die veel voorkomen zijn:

 

● Cradle to cradle

● CO2 compensatie

● Recycling

● Afval en hergebruik

● Duurzame producten en diensten

Huisvesting van bedrijven is een grote last voor het milieu, S2M is gehuisvest in Strijp S dit is een voormalig bedrijventerrein dat hergebruikt is. Op deze manier is er veel afval en CO2 bespaard. Toch kunnen we ook op kleinere schaal meewerken aan een beter milieu, zoals het gebruiken van gerecycled papier of het vervangen van plastic bekertjes.

 

Profit, niet altijd iets slechts

 

Wanneer we aan duurzaamheid denken is winst niet altijd iets waar we rekening mee houden. Toch is winst niet altijd iets slechts, winst is nodig voor een duurzame groei van een bedrijf. Maar winst hoeft niet altijd in geld uitgedrukt te worden, dat is goed terug te zien in het concept van S2M. Hier zien we dat winst ook een verbetering van kennis kan zijn of van kwaliteit. Met winst gaat vaak een verbeterde marktpositionering gepaard, als deze winst voor een langere tijd is kunnen we dit ook duurzaam noemen.

Veel gebruikte termen bij profit zijn:

 

● Winst

● Innovatie

● Kwaliteit

● Reputatie

● Transparantie

● Partnerships

Wat duidelijk bij S2M te zien is is dat men hier niet de nadruk legt op het geld maar op de waarde van kennis. Toch blijft het lastig om een waardebedrag te hangen aan kennis, om deze reden kunnen we de kennis dus niet zien als betaalmiddel wel als ruilmiddel. Het idee van S2M is erg innovatief, met een goede uitwerking van het concept kan de reputatie en dus het marktaandeel aanzienlijk stijgen. We kunnen hier dus van winst spreken.

 

 

 

Januari-2018